Studie: Wat IT-freelancers verwachten van hun detacheerders

Een recente studie van Computerwoche onderzocht wensen en behoeften van IT-freelancern en attendeert op kansen maar ook op de problemen in de sector.

Het passende aanbod voor elk expert
De meeste freelancers zijn tevreden met hun tarief en met de contractuele voorwaarden. Echter is de inhoudelijke match vanuit de detacheerder een minpunt. Freelancers wensen een betere match, dus meer specifieke projectadvertenties en meer specifieke bedrijven. Projecten die helemaal matchen met het algehele profiel van de kandidaat blijven tot nu toe een droom. Freelancers zien zich dus niet goed bediend door de agencies. Zij kritiseren dat recruiters alleen met zoekmachines zoeken naar overeenstemming van bepaalde keywords. Verder hebben freelancers grote behoefte aan meer transparantie in het proces: hoeveel medefreelancers hebben al ingeschreven op een klus, en informatie waarom men ‘het niet geworden is’. Ook is er behoefte aan feedback na afronding van het project. Wat heb je goed gedaan, wat was de meest waardevolle bijdrage, wat kon beter? Overall wensen IT-freelancers een nauwere samenwerking met hun detacheerder of broker.

Individualisering und Professionalisering

Heel interessant is dat de studie laat zien dat aan de ene kant de behoefte is naar een project coöperatie die in de samenwerking meer rekening houdt met de persoonlijkheid van de freelancer (soft skills) en waar dus niet alleen de vakinhoudelijke skills relevant zijn. Aan de andere kant wordt een meer georganiseerde en gestructureerde ontwikkeling van de branche aangevraagd. Dit in vorm van advies en hulp met heldere kaders voor de toekomstige ontwikkeling. Een groeiende professionalisering van de activiteit als IT-freelancer behoudt uiteraard de eigenverantwoordelijkheid: zij kan deuren openen voor wenselijke nieuwe projecten. Aan de andere kant belemmeren certificering en verplichte seminars juist de toegankelijkheid.

Deze beide wensen en oplossingsopties lijken tegenstrijdig, zijn echter een reactie op hetzelfde probleem: het gevoel uitgeleverd te zijn aan instanties, zonder afdoende invloed op het beslissingsproces. Principieel is de stemming onder IT-freelancers zeker positief: zo geven allen 15% van de bevraagden aan nog te kiezen voor een vaste baan. Problemen zoals schijnzelfstandigheid en ingewikkelde procesafwikkeling zijn relevant voor alle partijen, zullen echter naar verwachting in toekomst minder relevant zijn.

Aanvullende informatie (in het Duits)

http://www.computerwoche.de/a/was-sich-it-freiberufler-von-vermittlern-wuenschen,3315697

De studie zelf is te koop bij Computerwoche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *