Mindfullness voor kenniswerkers

Mindfullness kun je zien als kult van de zelfoptimalisate. Of als de focus op het wezenlijke. En als advies om bedachtzaam met de eigen resourcen om te gaan.

Kenniswerkers moeten bij uitstek hun aandacht kunnen focussen om resultaat te boeken. Als kenniswerker ben je in staat om je geestelijke en lichamelijke aandacht op de cruciale punten te concentreren. Daarmee realiseer je de doelen die je voor ogen hebt. Maar hoe doe je dat praktisch: je aandacht focussen?

Hier een paar handreikingen voor de kenniswerker die voor een beter, en sneller resultaat gaat:

  • Je vermijdt multi-tasking. Je concentreerd op een aktiviteit.
  • Je verliest je niet in online-activiteiten (What’sapp – Faceboek – Twitter). Je beheerst je online-tijd, en je offline-tijd. Offline is echt offline (geen smartphone, geen internet, geen spelletjes)
  • Je hanteert regelmatig pauzes (50 minuten werken, 15 minuten pauze zijn een goede richtlijn)

Als kenniswerker zoek je naar adequaat handelen, en dat heeft zowel met zelfmanagement, maar ook met tijdmanagement te maken. Kijk vooral waar je kunt onthaasten (‘Entschleunigen’). Check bij alle activiteiten of ze helpen een zingevend leven te leiden. Zowel zakelijk, als privé.

Een aandachtige kenniswerker handelt naar het principe ‘Stop, Look, Act’:
1. de eigen waarden en motivatie beter leren kennen (Stop)
2. de geestige en lichamelijke aandacht gaat naar de relevante dingen (Look)
3. een innerlijke houding krijgen om de juiste beslissingen te kiezen en te handelen (Act)

Voor wie moeite heeft met concentratie: neem muziekles. Het bespelen van een muziekinstrument is zo complex dat je niet eens de kans krijgt om met je gedachtes af te dwalen…en dat is een grote rustgever voor de whappende & zappende mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *