Help mijn scriptie moet af…Zo schrijf je jouw scriptie!

Het einde van het studiejaar nadert rap, en daarmee ook deadlines zoals het inleveren van een scriptie. Het schrijven van een scriptie is niet makkelijk. Let wel: met een scriptie sluit je jouw studie af, en maak je de overgang naar je professionele carrière.

Worstelen met je scriptie

Ik zie veel studenten worstelen met hun scriptie. Het loopt niet lekker, hoe moet je het onderzoek opzetten en uitvoeren, hoe analyseer je de gegevens, en hoe kom je tot een analyse, en tot een conclusie?

Uitstelgedrag
Sommige studenten vallen in passiviteit en uitstelgedrag. Helaas leidt uitstel zelden tot resultaat, maar tot ontevredenheid, negatieve gevoelens, en vervolgens tot frustratie. Daardoor komt de deadline dichterbij zonder dat er vooruitgang is in de scriptie, of het werkstuk. En erger nog: met het uitstellen groeit de frustratie en lukt het niet om productief te worden. Heel vervelend, en ook onnodig.

Weet waarom een scriptie moeilijk is!
Voor een student is het belangrijk om te weten waar de pijn zit, en meestal is dat op verschillende vlaktes, bijvoorbeeld:
– het is vaak de eerste keer dat je als student helemaal in je eentje een onderzoek uitvoert
– je hebt te weinig ervaring in het uitvoeren van onderzoek (tja, de lessen over onderzoek doen waren nooit echt jouw favoriet)
– je weet niet goed hoe je procesmatig je scriptie op de rails zet
– onzekerheid troef!

Uitbesteden? Niet doen!
Het is verleidelijk om je scriptie ‘uit te besteden’ en iemand te zoeken die de scriptie voor je doet. Echter: dit is fraude en je ontneemt jezelf de kans om te groeien door dit traject wel zelf uit te voeren. Want als je in staat bent om je scriptie tot een goed einde te brengen ben je echt op heel veel vlakken gegroeid.

Zo start je met je scriptie!
Zorg voor een plan, en voor structuur. Geen idee hoe en waar je moet beginnen?
Ik adviseer je om vooral te starten met een probleemanalyse. Waarom is iets een probleem? En voor wie? En hoe zou een oplossing eruit kunnen zien?
Als je nog tijd hebt raad ik je Methoden en technieken van onderzoek aan. Als je geen tijd meer hebt moet je iemand hebben die je vlot helpt. Ik heb veel ervaring in het doen van onderzoek.

Er is hulp!
Heb je hulp nodig voor het opzetten, uitvoeren of afronden van jouw scriptie? Neem dan contact met mij op. Ik heb veel ervaring in de begeleiding van HBO-scripties en help je graag.

Voor meer informatie over mijn ervaring in het HBO-onderwijs kijk hier en hier.

Zoek je voorbeelden van HBO-scripties (zowel bachelor als master)? Kijk dan bij HBO Kennisbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *