Dilemma’s in innovatie – omgaan met digitale verandering

Hoe omgaan met digitale verandering? Ondanks dat ik het op dit moment razend druk heb met prachtige opdrachten ga ik toch naar de bijeenkomst ‘Dilemma’s in innovatie’ in Gent. Een dag rondom digitale innovatie en de soms bijhorende verstoringen en onzekerheid. Hoe ga je zelf om met digitale innovatie: je eigen disruptie organiseren, of de kat uit de boom kijken en maar afwachten?

Sprekers zijn Mathias de Clerq (Haven Gent), Ben Caudron (webpionier en socioloog, ach ik houd steeds meer van sociologen, echt waar), Marc Lambotte (CEO Agoria Beroepsfederatie Technologische Industrie).

Workshops
Ik zal drie workshops volgen:
-Disruptieve modellen
Bij een gesprek dat ik afgelopen met Prof. Dr. Marcel Boogers heb gevoerd gaf hij aan dat disruptieve technologieën een onzin term zijn. Want wel veranderend, echter niet onderbrekend. Concreet voorbeeld: de Winkler Prins woordenboeken – gewoon verdwenen, vertalen doen we nog steeds, maar dan online). Ik ben benieuwd wat de kijk van de Belgen hierop is.

– De uitdagingen van innovatie in participatiebevordering

– De relatie tussen mens en machine vanuit sociologisch perspectief
Dit is zeker relevant voor het onderzoek dat ik op dit moment doe voor een Trendverkenning ‘Versnelling’. Ik ben benieuwd.

Onderwerpen van de overige workshops zijn (tja, men moet toch kiezen):
Organisatieontwikkeling, Open Data, Informatieveiligheid, Digitale overheid. Allemaal relevant.

Het einde van innovatie
De dag eindigt met: ‘Het einde van innovatie’
Onmogelijk naar mijn idee. Maar wel een prikkelende titel…

Wel interessant om te zien dat vooral wordt gesproken over problemen rondom innovatie: dilemma’s, disruptie, verstoring, onzekerheid. Waarom niet de nadruk leggen op de kansen die digitale innovatie ons brengt? Dus nix behouden, remmen, voorzichtig. Maar meegaan, mee organiseren, mee innoveren. Naar mijn idee biedt dat zoveel meer kansen dan een afwachtende houding aan te nemen en verandering over je heen te laten komen. Bijna een open deur. Ik weet het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *